V podtatranskom regióne dnes spustili do prevádzky sieť záchranných staníc

01.06.2006 Poprad

Poprad 1. júna (TASR) – V podtatranskom regióne dnes spustila do prevádzky kompletnú sieť svojich záchranných staníc firma Emergency Medial Service - E...
Poprad 1. júna (TASR) – V podtatranskom regióne dnes spustila do prevádzky kompletnú sieť svojich záchranných staníc firma Emergency Medial Service - EMS s.r.o.

\"Do dvoch mesiacov od vydania nového povolenia sa nám podarilo zabezpečiť služby všetkých staníc. Prevádzkujeme päť posádok rýchlej lekárskej pomoci (trojčlenné posádky s lekárom) a päť posádok rýchlej zdravotníckej pomoci (dvojčlenné posádky bez lekára), \" spresnil riaditeľ spoločnosti EMS Ján Hencel.
Odo dneška fungujú posádky záchrannej služby s lekárom v Poprade, Kežmarku, Starej Ľubovni, Smokovci a Štrbe, bez lekára v strediskách Ľubotín, Spišská Stará Ves, Spišská Belá, Svit a Vernár. Spoločnosť pokrýva okresy Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa.
Deviateho mája začalo prevádzku operačné stredisko so sídlom v Poprade. Odvtedy smerujú tiesňové volania na linku 155 z okresov Stará Ľubovňa a Kežmarok na novozriadené operačné stredisko. Do konca júna by sa mal pripojiť aj okres Poprad.
Firma má v súčasnosti 120 ľudí. Na plný úväzok zamestnáva 17 lekárov a externe ďalších pätnásť. Lekári, záchranári a vodiči spĺňajú vzdelanostné požiadavky na túto činnosť, vrátane preškolenia podľa najnovších postupov Európskej rady pre resuscitáciu.
Ako uviedol Hencel, vstupné investície dosiahli takmer 26 miliónov korún. Spoločnosť vlastní trinásť sanitných vozidiel, z nich šesť značky Mercedes Sprinter a päť nových, ktoré dostali za posledný mesiac. \"Ostatné vozidlá sú predovšetkým značky Volkswagen Transporter. Máme aj záložné vozidlá, \" konštatoval riaditeľ. Dodal, že sú pripravené zasiahnuť napríklad pri havárii, ako sa to stalo počas veľkonočnej nedele, kedy novej sanitke v hodnote asi 3,2 milióna korún skrížil cestu opitý vodič.
Firmu EMS založili v apríli 2004 a v novembri toho istého roka predstavila projekt vybudovania siete záchranných staníc na Spiši.
 

Vyberte región

mark